Автор: Диляна Гайтанджиева, obektivno.bg Следвайте Гласове в ТелеграмМонсанто“ са платили 4,2 млн. евро

...
Автор: Диляна Гайтанджиева, obektivno.bg Следвайте Гласове в ТелеграмМонсанто“ са платили 4,2 млн. евро
Коментари Харесай

„Монсанто“ са платили 4,2 млн. евро за лобизъм в ЕК, за да бъде разрешен хербицидът глифозат в Европа

Автор: Диляна Гайтанджиева, obektivno.bg Следвайте " Гласове " в Телеграм

„ Монсанто “ са платили 4,2 млн. евро за лобизъм в Европейска комисия, с цел да бъде позволен хербицида глифозат в Европа
През 2015 година СЗО дефинира глифозата – най-широко потребления хербицид в света и главния химикал за заличаване на плевелите в Roundup на „ Монсанто “ – за евентуален канцероген за хората.

Американската компания „ Монсанто “ е платила 4,2 млн. евро (4 225 000 евро) за лобизъм в Европейската комисия, в това число за срещи с еврокомисаря по земеделие, с цел да бъде позволена използването на хербицида глифозат в Европейски Съюз. Това сподели инспекция на Обективно.БГ в регистъра за лобизъм на Европейския парламент за интервала 2011-2018 година

Разходи на „ Монсанто “ за лобизъм в Европейски Съюз, източник: lobbyfacts.eu

През 2018 година немският тръст „ Байер “ купи „ Монсанто “ и продължава да лобира за възобновяване на разрешението за хербицида глифозат да бъде употребен в Европа. Според регистъра за лобизъм на Европарламента „ Байер “ е платил 6,6 милиона евро през 2021 година и 6 милиона евро през 2022 година за лобизъм, като един от посочените лобистки ползи, за които е дал тези колосални суми, е „ Ревизия на оптимално допустимите остатъчни равнища на глифозат “.

Разходи на „ Байер “ за лобизъм в Европейски Съюз, източник: lobbyfacts.eu

Освен това „ Байер “ финансира особено основана група, която лобира за възобновяване на разрешителното на хербицида в Европейски Съюз, което изтича през 2023 година – Glyphosate Renewal Group. Тази група е платила за лобистка активност 850 000 евро общо през 2019, 2021 и 2022 година, демонстрират данните в регистъра за лобизъм на Европейския парламент.

Разходи на Glyphosate Renewal Group, в която влиза и „ Байер “, за лобизъм в Европейски Съюз, източник: lobbyfacts.eu

Документите „ Монсанто “

Европейският парламент разиска през юни 2017 година изтекли вътрешни документи на компанията, които слагат под подозрение достоверността на ред проучвания, спонсорирани от „ Монсанто “. Тези проучвания настояват, че хербицидът е безвреден и са употребявани от Европейския орган по сигурността на храните и Европейската организация по химикалите при оценяването на сигурността на глифозат.

Въпреки скандалните разкрития евродепутатите поддържаха даването на 5-годишно позволение за приложимост на хербицида в Европейски Съюз. То изтече през 2022 година, като Европейска комисия го удължи с още една година – до края на 2023 година На 13 октомври следва Европарламентът да гласоподава новото предложение на Европейска комисия разрешителното да бъде удължено за още 10 година

Глифозат и рискът за човешкото здарве

Глифозат е най-широко публикуваният хербицид в световен проект, както и в Европа. Поради необятната му приложимост, това вещество се открива на практика на всички места: във водни потоци, в почвата (според скорошно изследване 45% от земеделската земя в Европа съдържа глифозат), във въздуха, храната и напитките. Проучване, извършено в Германия, върху малко над 2 000 души, откри, че в 99,6% от тях е открит глифозат в урината. Най-големите стойности са открити при децата до девет годишна възраст и при подрастващите.

Глифозатът не вреди само на околната среда, а беше избран като “вероятен ” канцероген от Aгенцията за проучване на рака на Световната здравна организация. (IARC)

Призив за възбрана в България

Придродозащитни организации изпратиха посмо до премиера Николай Денков и здравния министър с искане за налагане напълна възбрана на хербицида. Практиката до момента обаче демонстрира, че българските ръководещи вземат решения по този начин, както желае Еврокомисията, а не българските жители. Обективно.БГ разгласява цялостния текст на писмото:

Предложението на Европейската комисия за възобновяване на разрешението за хербицида глифозат беше оповестено на 20.09.2023. То е за период от 10 година, тъй че в случай че квалифицираното болшинство от страните членки се съгласи, използването на глифозат в Европейски Съюз ще бъде позволена до 2033 година Това би било в внезапно несъгласие с волята на европейците.

Преди пет години 1 милион жители публично желаеха възбрана, а неотдавнашно изследване на публичното мнение на IPSOS в 6 страни от Европейски Съюз демонстрира, че 86% от жителите са срещу продължаването на използването му.

Междувременно съществуват съществени подозрения по отношение на обективността на оценките за сигурност, осъществени от органа на Европейски Съюз за химикали ECHA и органа за сигурност на храните EFSA. В чуване в Парламента на Европейски Съюз водещи учени обясниха сериозните пропуски и дефекти в оценките за глифозат, формулата на продукта MON 52276 и неговите съставки. PANEurope също по този начин откри, че поредност от констатации на EFSA вършат повторното утвърждение на глифозата в несъгласие със законодателството на Европейски Съюз. Държавите-членки на Европейски Съюз ще обсъдят предлагането и ще гласоподават на 13.10.2023 година

Д-р Светла Николова от Сдружение АГРОЛИНК, съобщи: „ Регулаторните органи се движат с цялостна скорост, без да се вслушват в опасенията на жителите и доказателствата, предоставени от самостоятелната просвета. Интересите на аграрната промишлеността очевидно надвиват над здравето и околната среда. Законът на Европейски Съюз за пестицидите е нарушен и жителите в страните от Европейски Съюз ще бъдат възмутени от тази вест. “

В подтекста на опасността на биоразнообразието, устойчивото земеделие и нуждата от отбрана в Европейски Съюз държавното управление на Германия, Франция, Австрия и Белгия няма да поддържат Европейска комисия за продължение потреблението на глифозат.

Канцерогенност, генотоксичност, невротоксичност

Неотдавнашно изследване, извършено от специалисти токсиколози, разкри, че Европейската организация по химикалите (ECHA) е отхвърлила значими констатации за канцерогенност и е пренебрегнала доказателства, че глифозатът провокира оксидативен стрес – приет механизъм, който може да докара до рак.

В заключенията си Европейският орган за сигурност на храните (ЕОБХ) неправилно разчита на класификацията на глифозата като „ неканцерогенен “, направена от ECHA. Това е сериозен пропуск, защото приемането на тези научни доказателства неизбежно би довело до заключението, че разрешението за глифозат не може да бъде удължено според правото на Европейски Съюз.

Експертна среща в Парламента на Европейски Съюз тази седмица разкри, че в работата на ECHA и ЕОБХ има още няколко значими минуса. Генотоксичността, канцерогенността, невротоксичността, увреждането на чревния микробиом и доста много нездравословни резултати върху почвата, водата и биоразнообразието не са оценени вярно.

Това частично се дължи на остарелия и доста привързан и удобен за промишлеността метод в използването на насоките, които се употребяват при тези оценки. Прегледът на най-новите самостоятелни научни проучвания дава изцяло друга картина на вредата от глифозата и неговите препарати. Професор Майкъл Антониу от Кралския лицей в Лондон споделя: „ Кога регулаторните органи ще престанат да живеят в тъмните епохи и ще влязат в XXI век? “

Агенциите на Европейски Съюз също по този начин подвеждат обществеността, защото токсичността на целия артикул (представителна формулация) не е задълбочено оценена от заявителите.

Има пропуски в данните за някои съставки, а други са евентуално канцерогенни, до момента в който рецензираните проучвания демонстрират, че употребяваната в Европа рецептура (MON 52276) провокира редица неподходящи резултати при проучвания върху животни.

Поради това повторното утвърждение на глифозат е нарушаване на правото на Европейски Съюз и правосъдната процедура, съгласно които даден пестицид се утвърждава единствено в случай че е потвърдено, че не предизвиква канцерогенност или дълготрайна токсичност.

В издадената неотдавна на български книга на доктор Стефани Сенеф „ Токсично завещание “ са посочени ясно и безапелационно доказателствата, основани на безчет рецензирани проучвания за килъра на бурени глифозат, който унищожава нашето здраве и околната среда.

Проучване в шест страни от Европейски Съюз: жителите не поддържат подновяването на използването на глифозат

В неотдавнашно изследване на IPSOS в 6 страни от Европейски Съюз (Дания, Франция, Германия, Полша, Румъния и Испания) жителите ясно демонстрираха, че са срещу подновяването на разрешението за потребление на глифозата. Само 14 % от тях поддържат удължаването на използването на глифозат. Две трети (62%) от жителите на Европейски Съюз в тези страни дават отговор, че използването на глифозат би трябвало да бъде неразрешена в Европа. Сред 6-те страни максимален % жители (70,5%), подкрепящи възбраната, има във Франция. В България доста хора поддържаха петицията за възбрана на глифозата.

Предложението на Комисията

Предложеният интервал на разрешаване е 10 години вместо в началото поисканите от производителите 15 години, като употребите за изсушаване преди прибиране на реколтата няма да бъдат позволени.

Използването за изсушаване преди прибиране на реколтата е рисково и остаряло потребление, което към този момент е лимитирано в няколко страни от Европейски Съюз, само че не и в България. Тази процедура от дълго време трябваше да бъде неразрешена за всички хербициди, тъй че това не е тъкмо отстъпка, а и практиката в България демонстрира, че производителите постоянно намират малки врати, в това число и като публични политически позволения за изключения и по българското законодателство и от европейските регулации.

Десетгодишното позволение ще бъде пагубно за човешкото здраве и околната среда. Глифозат съдържащите се хербициди убиват бързо фермерите, които ги употребяват и провокират болести, включително и рак (8), оповестено от Международната организация за онкологични проучване към СЗО.

Като цяло предлагането включва няколко незадължителни оферти към страните членки, които сигурно няма да съумеят да обезпечат високо равнище на отбрана на човешкото здраве и биологичното многообразие, както се изисква от правото на Европейски Съюз.

На 13.10. 2023г. в Брюксел ще се организира среща на представители на 27-те страни членки за гласоподаване на предлагането за продължение на допустимия период за потребление на глифозата.

Настояваме българското държавно управление да отхвърли предлагането и да забрани глифозат съдържащите се хербициди и да се причисли към страните, които пазят здравето на хората и околната среда. “

Писмото е подкрепено от:

Коалиция „ За да остане природа “

Фондация „ Биовселена “

Асоциация „ Биопродукти “

Асоциация на българските села

Обединен пчеларски съюз

Национален съюз на градинарите в България

Инфо: obektivno.bg

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР